A może dzisiaj na obiad grill? – Grille ogrodowe

barbeque-paintingSezon grillowy otwarty, warto więc zaopatrzyć się w grilla, który wytrzyma więcej niż kilka imprez. Porządnie upieczony  kawał mięsa na porządnym sprzęcie daje sporą dawkę satysfakcji i niech sąsiedzi patrzą i zazdroszczą.

Każdy prawdziwy mężczyzna robiąc u siebie imprezę z grillem chce zadbać o to by było dużo dobrze wypieczonego mięsa, a do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Kiedy przychodzi szwagier ze swoją drugą połówką no i brat z dziećmi i swoją połówką to trzeba na stół postawić sporo jedzenia. Żeby upiec dużą ilość potrzeba dużo miejsca do pieczenia i zajmiemy się dzisiaj właśnie takim sprzętem, mogącym upiec jednocześnie jedzenie dla przynajmniej 10 osób.

Jakie paliwo do grilla?
Pierwszym atrybutem przy wyborze grilla jest to, jakiego paliwa powinien używać. Dostępne mamy modele używające gazu z butli jak w kuchence gazowej lub sprzęt piekący nam jedzenie na standardowym węglu drzewnym. Dlaczego nie wymieniłem brykietu? Bo jest to węgiel drzewny tylko sprasowany na kostkę. Niektórzy mówią, że grill musi być na drzewie, a na gazie są kuchenki. Coś w tym jest, gdyż pieczona na węglu z dobrego drzewa potrawa nabiera dodatkowego aromatu i nieraz smaku. Warto dlatego dorzucić do ognia gałązkę jałowca, da to przyjemny zapach mięsu oraz odrobinę inny, oryginalny smaczek wędzonego mięsa. Pozostają jeszcze grille elektryczne, ale są one niedużych rozmiarów. Jeśli więc chcemy grillować na balkonie w bloku dla 3-4 osób, to jak najbardziej polecam, gdyż nie dymią. Nie ma sensu rezygnować z tej przyjemności przez to, gdzie mieszkamy, ale nie spełnia postawionego kryterium wygodnego grillowania dla przynajmniej 10 osób, więc nie będziemy go brali pod uwagę.

Cechy grilla gazowego:

+ bardzo szybkie otrzymywanie pożądanej temperatury
+ wysoka temperatura
+ regulacja temperatury
+ brak potrzeby podkładania do paleniska
– waga butli i jej transport
– konieczność wiórek dla imitacji dymu do wędzenia
– najniebezpieczniejszy rodzaj paliwa (zawsze szukaj i dopytuj o certyfikaty bezpieczeństwa)

Cechy grilla węglowego:

+ zwiększona satysfakcja z grillowania
+ bogactwo smaku i aromatu potraw
+ zwiększona mobilność
– trudniejsze rozpalanie
– konieczność rozpałki
– konieczne usuwanie popiołu po grillowaniu

Cechy grilla stacjonarnego na węgiel:

+ trwałość
+wielkość powierzchni do grillowania
+ element dekoracyjny wystroju
– sporo miejsca na aranżacje otoczenia
– zabezpieczenie podłoża

Dodatkowe gadżety

  • deski do grillowania – nasączone wodą, winem lub piwem, dadzą dodatkowe walory smakowe
  • komin do rozpalania – sprawia, że trudne rozpalenie staje się banalnie łatwe
  • termometr do żywności
  • kamień do pizzy – swoją ulubioną pizzę możesz zrobić teraz na grillu
  • kamień solny do grillowania – tak jak deski nadaje dodatkowe walory smakowe, nie ma potrzeby doprawiania potraw podczas jego stosowania
  • lampka Led z klipsem – światło na baterie przydatne przy późno wieczornych imprezach (przyczep w miejscu nie nagrzewającym się)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>